Saturday, June 25, 2011

i was thinking,apedia Fadhilat Solat Subuh

Memang susah kadang2 nak bangun subuh kan.Mudah je nk solve problem tu.Suruh ahli keluarga atau yang belajar tu carilah rakan yang selalu bangun pagi untuk kejutkan korang.Nak tau inesiatif aku masa duduk di kolej dulu?Kalau kawan2 sebilik aku tak boleh nak bangun subuh,aku akan meminta tolong rakan di bilik bersebelahan atau dihadapan aku untuk meminta tolong mereka mengejutkan aku.Kalau dieorang tak kejutkan,aku pulak akan ke bilik dieorang untuk kejutkan dieorang.Sebenarnya nak atau tak,ini dah jadi satu tanggungjawab..Kenapa?Sebab kami dah berjanji akan kejutkan antara satu sama lain..Nak taknak kena buat juga..See,mudah kan =)

Harap dapat kongsi cerita ini bersama, (internet)
Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk sholat subuh di Masjid . Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid, ditengah jalan menuju masjid, pemuda tsb jatuh dan pakaiannya kotor.Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di rumah,dia berganti baju , berwudhu, dan, LAGI,berjalan menuju masjid .

Dlm perjalanan kembali ke masjid , dia jatuh lagi di tempat yg sama..Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Di rumah dia, sekali lagi, berganti baju ,berwudhu dan berjalan menuju masjid . Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu .

Dia menanyakan identiti lelaki tsb, dan menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid ,jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..'

Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid . Saat sampai di masjid , pemuda pertama bertanya kepada lelaki yang membawa lampu untuk masuk dan sholat subuh bersamanya.Lelaki itu menolak.

Pemuda itu mengajak lagi hingga berkali2 dan, lagi, jawapannya sama. Pemuda bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan sholat.Lelaki itu menjawab

Aku adalah IBLIS (setan)Pemuda itu terkejut dgn jawapan lelaki itu. Setan kemudian menjelaskan,'Saya melihat kamu berjalan ke masjid ,dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah memaafkan semua dosa2mu .

Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan bahkan itupun tidak membuatmu merubah fikiran untuk tinggal dirumah , kamu tetap memutuskan kembali masjid . Karana hal itu, Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu . Saya KHAWATIR jika saya membuat kamu jatuh utk kali ketiga ,jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk desamu , jadi saya harus memastikan bahwa anda sampai dimasjid dgn selamat....'

Jadi, jangan biarkan Syaitan mendapatkan keutungan daripada perbuatannya dan jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan karena kamu tidak pernah tahu ganjaran yg akan kamu dapat dari segala kesulitan yg kamu temui dalam usaha utk melaksanakan niat baik tersebut .

Oleh,Amin FadzlanNo comments:

Post a Comment